Д-р Владимир Наков: Пандемията качи тревожността

28.01.2021

bTV радио, „Важното, казано на глас“

Интересът към влиянието на пандемията върху психичното здраве на хората е засилен в целия свят, щетите със сигурност ще бъдат значителни, каза в ефира на bTV радио д-р Владимир Наков, началник на отдел „Психично здраве“ в НЦОЗА. Екип от Центъра изследва този проблем в началото на миналата година и данните бяха публикувани през септември, допълни още той. За нарастване на тревожността и самолечение говорят екстремното нарастване на продажбата на психотропни лекарства, някои от тях и без рецепта, както и значителното намаляване на посещенията при невролози и психиатри.

Ефектите върху психичното здраве трудно могат да бъдат прогнозирани, но се очаква вълна от посттравматични разстройства – когато човек е преживял или е бил свидетел на насилие, а това включва и загубата близък човек, поясни д-р Наков. Сред сигналите, че ни е необходима специализирана помощ, са повишената употреба на алкохол, проявите на раздразнение и агресия, честите промени в настроението. Прекомерната консумация на храна, нарушаването на съня, промените в ежедневните навици също са сред симптомите на тревожност.
Мнението на хората е поляризирано по много въпроси, свързани с COVID-19.

Но най-добрата тактика е да спазваме правилата, още от детската градина и училище човек се учи на т.нар. институционализация, простичко е, каза в обобщение д-р Наков.